SEURAN KUULUMISIA 4/09

Vuosi 2009 on lopuillaan. On aika muistella, mitä saimme aikaiseksi vuoden aikana ja aika suunnitella tulevaa vuotta. Ensi vuosi 2010 on seuran 60-vuotisjuhlavuosi ja seuran johtokunnassa on päätetty sitä myöskin juhlia, ei vain juhlan varsinaisessa mielessä vaan eri tavoin ja yhdessä kaikkien kanssa virolahtelaisessa kotiseutuhengessä.

Vuosi 2009 on myös mennyt yhdessä tekemisen merkeissä. Talviaika oli kuten aina hiljaista, museotyöryhmässä pohdittiin kotiseutumuseon tulevaisuutta, käytiin arkistokurssilla ja Johannes Takasen juhlavuoden suunnittelukokouksissa. Opastoimintaa varten valmistauduttiin kesään, luvattiin ottaa hoitoomme kotiseutumuseo Virolahti-viikon ajaksi.

Kesätapahtumat käynnistyivät Helatorstaina, jolloin oli kuvanveistäjä Johannes Takasen syntymän 160-vuotis juhlaseminaari sekä näyttelyn avajaiset Virojoella. Samanaikaisesti alkoivat Arktika-päivät. Näissä Virolahti Seura oli näkyvästi mukana. Kesäkuun puolella osallistuttiin Kalevalaisten Naisten Liiton valtakunnallisiin kulttuuripäiviin opastamalla päivien osallistujia eri retkillä ja myymällä seuran tuotteita.

Kotiseutumuseo Pyterlahdessa pidettiin avoinna heinäkuussa koko Virolahti-viikon ajan. Viikolla järjestettiin museolla Haminan Rauhan teematilaisuus, joka veti paljon osallistujia. Museo kiinnosti muutenkin, erityisesti kesävirolahtelaisia. Museolla myytiin Virolahti-aiheisia tuotteita. Kaikki tämä rohkaisi museon kehittämiseen, ja varsinkin toive, että museorakennuksen korjaus voisi lähteä liikkeelle tulevana kesänä.
Elokuussa järjestettiin retki Elimäelle Moision kartanoon, sekin Johannes Takanen teemalla.

Vielä voisi mainita seuran panoksen Uuno Klamin sävellyskilpailu-tapahtuman onnistumiseen. Yhdessä Klamin sukuseuran kanssa järjestettiin retket Uuno Klamin jalanjäljille, yksi niistä sävellyskilpailun finalisteille. Mainita täytyy myös seuran naisten aktiivisuus kahvitusten järjestämisessä.

Virolahti Seuran johtokunnan jäsen Risto Rahkonen otti 28.08.09 vastaan kotiseutuneuvoksen arvonimen.

Iloinen asia on ollut Virolahti-viirin suuri suosio. Viiri nousee yhä useampaan salkoon paitsi Virolahdella myös eri puolilla maakuntaamme ja Suomen maata. Viirillä haluamme muistuttaa Virolahden olemassaolosta vielä silloinkin, kun kunnan liittyminen osaksi suurempaa kuntaa on tapahtunut.

Iloinen asia on myös uusien jäsenten liittyminen seuraan. Olemme syyskokouksessa päättäneet pitää jäsenmaksun 10 eurona vuosijäseniltä, mutta korottaa ainaisjäsenmaksua 100 euroon.

Ensi vuosi on juhlavuosi ja sen merkeissä kutsumme kaikki kotiseutuhenkiset tahot viettämään kaksipäiväistä tapahtumaa Virolahti-viikolla. Lisätietoa näistä suunnitelmista voi lukea seuran toimintasuunnitelmasta vuodelle 2010.

Hyvää Joulun aikaa ja Onnea pian alkavalle Uudelle Vuodelle

Seuran johtokunnan puolesta
Leena Niskanen, puheenjohtaja


SEURAN KUULUMISIA 3/09

23.11.2009

Virolahti Seura ry:n syyskokous pidettiin 19.11.09. Kokouksessa valittiin johtokunta vuodelle 2010 ja hyväksyttiin vuoden toiminta- ja taloussuunnitelma. Johtokuntaan valittiin Marja-Leena Ahopelto, Pirjo Harjula-Ristola, Riitta Kuusiholma, Raimo Paronen, Risto Rahkonen ja Anna-Liisa Vilkki sekä uusina jäseninä Heikki Arpiainen ja Saara Rahkonen. Puheenjohtajana jatkaa Leena Niskanen ja rahastonhoitaja-sihteerinä Sirkka-Liisa Kouki.

Virolahti Seura jatkaa toimintaa virolahtelaisen identiteetin pohjalta. Ensi vuonna seura täyttää 60 vuotta ja on sopiva aika juhlia Virolahtea kotiseutuna. Virolahti-viikolla heinäkuussa on suunnitteilla järjestää erilaista ohjelmaa, kaksipäiväinen kotiseutufoorumi eri tahojen yhteistyönä, perinteinen kotiseuturetki, ohjelmaa museolla sekä juhla menneitä vuosikymmeniä muistellen. Suunnitteilla on myös kampanja koululaisille teemalla Minun kotiseutuni. Toimintasuunnitelman mukaisesti jatketaan myös opastoimintaa ja panostetaan museotoimen kehittämiseen


SEURAN KUULUMISIA 2/09

Kesä on takanapäin. Virolahdella oli kesän aikana paljon eri tapahtumia, joihin Virolahti Seurasta pyrittiin osallistumaan voimiemme mukaan. Tyypillistä näille koko Suomea kattaville tapahtumille oli, että ne rakennettiin eri yhdistysten ja tahojen yhteisvoimin. Taisi olla vain Karjala – seuran evakkotapahtuma heinäkuussa, jonne emme ottaneet seurana osaa.

Toukokuussa alkoivat Johannes Takasen juhlavuoden tapahtumat helatorstain seminaarilla, jota seurasi Takasen töiden näyttelyn avajaiset Virojoen Rajasalissa. Virolahti Seura oli mukana näyttelyiden suunnittelussa.

Samaan aikaan helatorstaina käynnistyi vuotuinen Arktika-tapahtuma Hurpunniemellä. Seura oli mukana lähinnä myymässä Virolahti-tuotteita.

Kesäkuussa Harjun Oppimiskeskuksessa pidettiin valtakunnalliset Kalevalanaisten Kulttuuripäivät, joiden järjestämiseen seura myös osallistui.


SEURAN KUULUMISIA 1/09

Seuran kevätkokous pidettiin Virojoen linja-autoaseman Sotek-kahviossa torstaina 26.3.

Sitä ennen kokoontui johtokunta käsittelemään muutamaa asiaa. Seuraavana päivänä, eli 27.3. tuli jättää kuntaan yhdistysten avustushakemukset. Päätettiin hakea avustusta kotiseutuoppaiden perehdyttämiseen. Kiinnostus kotiseudun historiaan on lisääntynyt. Ja onhan meillä näytettävääkin, raja, vanhat sekä uudet kivilouhokset, kirkko, keisarillinen historia, salpalinja, lintutornit ja paljon muuta mielenkiintoista.

Kevätkokous kulki sääntöjen mukaisesti, hyväksyttiin edellisen kokouksen toimintakertomus ja tilit, valittiin edustaja kotiseutuliiton vuosikokoukseen  Nilsiään, jonne lähtee puheenjohtaja Leena Niskanen. Kevätkokousta johti Risto Rahkonen, joka myös johdatteli loppukeskustelua vuoden kuluttua vietettävään juhlavuoteen. Virolahti Seura täyttää 60 vuotta. Johtokunta  valitsi ”juhlatoimikunnan”, johon kuuluvat sihteeri Sirkka-Liisa Kouki, puheenjohtajat Leena Niskanen ja Pirjo Harjula-Ristola sekä Riitta Kuusiholma. Ajatuksemme on ollut, että kehittelemme jotakin muuta kuin perinteistä juhlaa. Ryhmämme ottaa mielellään vastaan ideoita.

Tulevan kesän tapahtumat olivat esillä jo edellisessä johtokunnan kokouksessa 12. helmikuuta. Kesähän on tapahtumien aikaa, ja nyt niitä riittää tulevalle kesälle Virolahdella yllin kyllin. Virolahti Seura osallistuu kuvanveistäjä Johannes Takasen juhlavuoden viettoon, josta pääasiallisesti vastaa Johannes Takanen Seura. Helatorstaina 21.5. Rajasalissa on juhlaseminaari ja avataan Takasen töiden näyttely. Lauantaina 23.5. järjestetään kaksipäiväinen matka Ala-Urpalaan ja Viipuriin Takasen jalanjäljille. Toinen tähän teemaan liittyvä päivän retki tehdään 2.8. Elimäelle Moision kartanoon, jossa avautuu toinen Takasen näyttely. Matkoista tiedotetaan Kaakonkulmalehdessä.

Helatorstaina alkaa kunnassa myös perinteinen Arktika-tapahtuma, jossa seuramme on esillä esitteiden ja myyntituotteiden kanssa. Kesäkuun 5-7 päivinä Kalevalaiset Naiset kokoontuvat Virolahden Harjuun. Seura osallistuu tapahtumaan opastaen vieraita retkillä ja eri kohteissa.

Seuran jäsenet ovat mukana kotiseutumuseon kehittämisessä. Tavoitteena on uusia museon näyttely, saada aikaan muitakin uudistuksia ja pitää ovet auki entiseen tapaan.

Toinen ajankohtainen asia on saada Heponiemen historiallisille louhoksille turvalliset kulkutiet

matkailijoita varten. Virolahden kunta on myöntänyt rahaa puutavaraan, jolla rakennetaan rappuja pahimpiin paikkoihin. Työt tehdään vapaaehtoistyönä.

Virolahti-viikkoa vietetään taas entiseen tapaan. Hapanvellijuhla on tänä kesänä  Klamilan Kalasatamassa. Siellä viimeistään tavataan.

Muistathan käydä seuran kotisivuilla, www.virolahtiseura.fi

Kotiseututerveisin

Leena Niskanen

seuran puheenjohtaja